مورینگا بومی مناطق هیمالیا هند، پاکستان، بنگلادش و افغانستان است واکنون به طور گسترده در مناطق گرمسیری کشت می شود.
مورینگا در هند و آفریقا دربرنامه های تغذیه برای مبارزه با سوء تغذیه استفاده میشود. گیاه مورینگا در بین گیاهان، پرچمدار منابع آنتی اکسیدان ها، املاح معدنی، پروتئین ها، تمامی آمینو اسیدهای ضروری و غیرضروری، ترکیبات ضد التهابی و… است و همچنین مردم هند و آفریقا از مورینگا برای تصفیه آب چاه و نمکزدایی آب دریا نیزاستفاده میکنند.
مورینگا بهصورت خوراکی برای کم خونی بیماریهای مزمن، آرتروز، آسم، سرطان، یبوست، دیابت، اسهال، صرع، ورم معده، زخم معده، سردرد، بیماری قلبی عروقی (CVD)، نارسایی احتقانی قلب (CHF)، فشار خون بالا، چربی خون، سنگ کلیه (نفرولیتیاز)، افزایش میل جنسی، شیردهی، علائم یائسگی، پرکاری تیروئید، سوء تغذیه، کمبود ویتامین A، چاقی، بهبود وزن بدن و وضعیت تغذیه در بیماران مبتلا به HIV/AIDS، عفونت های فرصت طلب مرتبط با HIV/AIDS و عفونت انگل رودهای در سراسر دنیا بهصورت مکمل غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.
مورینگا بهصورت موضعی بهعنوان یک ضد عفونی کننده و قابض استفاده میشود. همچنین برای درمان التهابات پوستی، شوره سر، التهاب لثه، نیش مار، زگیل و بهبود زخم استفاده میشود.
روغن دانه مورینگا در غذاها، عطرها، محصولات مراقبت از پوست و مو استفاده میشود.
قسمتهای قابل استفاده مورینگا برگ، پوست، گل، میوه، دانه و ریشه است. برگهای مورینگا منبع غنی ویتامین های A و C، بتاکاروتن، کلسیم، آهن، پتاسیم، پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری مانند متیونین، سیستین، تریپتوفان و لیزین است که منجر به حمایت از عملکرد سیستم ایمنی، افزایش هوشیاری مغز، مدیریت وزن ایده آل، افزایش سوخت و سازبدن و… میشود.
برگهای تازه دارای محتوای کل کاروتن ۴۰ میلیگرم در ۱۰۰ گرم هستند و ۵۰ درصد از این مقدار را در هنگام خشک شدن حفظ میکنند. میزان اسید اسکوربیک برگهای خشک شده بین mg 700-1400 درهر۱۰۰ گرم است.
برگها همچنین حاوی niazirin و niazirinin هستند که جزنیتریل گلیکوزیدها هستند.
عصاره گیاه مورینگا حاوی kaempferol، zeatin, quercetin, beta-sitosterol, caffeoylquinic acid, pterygospermin است. برگها همچنین سرشار از ترکیبات فنلی آنتی اکسیدانی مانند quercetin وKaempferol است.
روغن دانه مورینگا حاوی توکوفرول، استرول ها و اسیدهای چرب است.
استرولهای اصلی موجود campesterolو stigmasterol, beta-sitosterol, delta-5-avenasterol, clerosterol هستند.
دانهها و هسته بذر قادر به حذف آلایندهها از جمله سرب، آهن و کادمیوم از آب آشامیدنی استفاده میکنند.
میوه این گیاه حاوی پروتئین، چربی، کربوهیدرات، مواد معدنی، فیبر، ویتامین A، کاروتن، اسید نیکوتینیک، اسید اسکوربیک، توکوفرول، مواد استروژن و بتا سیتوسترول است.
گل مورینگا حاوی فلاونوئیدهایی ازجمله ,quercetin, kaempferol, rhamnetin, isoquercitrin, kaempferitrin است.
اثرات ضد درد: شواهد به دست آمده از تحقیقات نشان میدهد که عصاره ریشه و برگ مورینگا دارای اثرات ضد دردی و ضد التهابی است، مورینگا بهطور سنتی برای دردهای مزمن مانند آرتریت استفاده میشود.
اثرات موثربربهبودآسم: مورینگا برای استفاده در آسم مورد مطالعه قرار گرفته است. در مطالعات آسم حیوانات، عصاره دانه مورینگا التهاب راه هوایی، انقباض برونش ناشی از استیل کولین و پاسخ التهابی را کاهش دهد.
اثرات آنتی باکتریالی: مورینگا دارای اثرات آنتی باکتریالی است و برای قابل شرب کردن آب استفاده می شود.
در شرایط آزمایشگاهی، عصاره مورینگا باکتریهای Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Escherichiacoli Pseudomonas aeruginosa, and Staphylococcus aureus, coliform bacteria و سویههای دیگر را مهار میکند.
اثرات ضد قارچی: تحقیقات آزمایشگاهی نشان میدهد که عصاره برگ و دانه مورینگا دارای فعالیت ضد قارچی در برابر Trichophyton rubrum، Trichophyton mentagrophytes، Epidermophyton floccosum و Microsporum canis است.
اثرات ضد التهابی: مطالعات نشان میدهد که مورینگا التهاب و ادم را کاهش می دهد. مورینگا برای اثرات ضد التهابی دربرندهای گوناگون استفاده شده است.
اثرات آنتی اکسیدانی: مورینگا حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی مانندquercetin, kaempferol, gallic acid, chlorogenic acid, ellagic acid, ferulic acid, rutin, quercetin glucoside kaempferol rhamnoglucoside, procyanidin, و vanillin است.
آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامینهای A، C و E، بتاکاروتن، بتاسیتوسترول، کوئرستین و کامفرول موجود در دانهها میتوانند از آسیب اکسیداتیو محافظت کنند.
مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که عصاره برگ میتواند رادیکالهای سوپراکسید را از بین ببرد، از پراکسیداسیون غشاهای لیپیدی جلوگیری کند.
اثرات ضد پلاکتی: عصاره برگ مورینگا در شرایط آزمایشگاهی بهطور قابل توجهی از تجمع پلاکتی ناشی ازآدنوزین دی فسفات، کلاژن و اپی نفرین جلوگیری میکند.
اثرات ضد اسپاسم: شواهد بهدست آمده از تحقیقات نشان میدهد که دانه مورینگا از نظر شیمیایی اسپاسم دئودنوم را تا ۶۷ درصد کاهش میدهد.
اثرات ضد ویروسی: تحقیقات اولیه در حیوانات نشان میدهد که عصاره مورینگا گسترش ضایعات پوست ناشی از رشد ویروس simplex-1 virus (HSV-1) را به تاخیر میاندازد.
اثرات شیرافزایی: برگ مورینگا بهطور سنتی بهعنوان یک شیرافزای قوی استفاده میشود.
برگ مورینگا میتواند سطح پرولاکتین سرم مادر را افزایش دهد که میتواند تولید شیر را افزایش دهد. برگهای مورینگا منبع غنی ویتامینهای A و C، بتاکاروتن، کلسیم، آهن، پتاسیم، پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری مانند متیونین، سیستین، تریپتوفان و لیزین است.
اثرات گوارشی: در مطالعات حیوانی، زخم معده ناشی از آسپرین و زخم معده مزمن ناشی از اسیداستیک، عصاره جوانه گل مورینگا و عصاره برگ باعث کاهش زخم و بهبود آن شده است. مکانیسم در اثر مدولاسیون ۵-HT3 گیرندههای روی بافت معده است.
اثرات ادراری تناسلی: دادههای اولیه حاکی از آن است که عصاره ریشه مورینگا دارای فعالیت ادرارآور است و در حل شدن و جلوگیری از تشکیل سنگهای کلیه متشکل از اگزالات، کلسیم وفسفات موثراست.
اثرات ایمنی: سیستم ایمنی در نگهداری بدن برای ابتلا به بیماریها و همچنین جلوگیری از آنها بسیار موثر است. بنابراین باید به شدت آن را تقویت کرد. یکی از راههای موثر تقویت سیستم ایمنی، استفاده از برگ مورینگا است که برای بیماریهای سخت نیز موثر است.
اثرات لیپیدی: تحقیقات حیوانی نشان میدهد که عصاره میوه مورینگا میتواند لیپیدهای سرم را به اندازه لواستاتین کاهش دهد، احتمالاً بهدلیل محتوای بتا سیتوسترول آن است.
سایر تحقیقات حیوانی نشان میدهد که عصاره برگ مورینگا میتواند سطح کلسترول و تشکیل پلاک آترواسکلروتیک در مقایسه با سیمواستاتین یا پراواستاتین کاهش میدهد.
تحقیقات دیگر نشان میدهد که عصاره برگ مورینگا میتواند سطح کلسترول سرم را در مدلهایی که رژیم غذایی پرچرب داشتند کاهش دهد.
اثرات ضد آفتاب: دادهها نشان میدهد که عصاره برگ مورینگا میتواند نور ماوراء بنفش را جذب کند. عصارههای آبی، متانولی و الکلی در غلظتهای ۲% تا ۴ درصد دارای فاکتور محافظتی در برابر آفتاب (SPF) در حدود ۲ بودند. عصاره استخراج شده از برگ درخت مورینگا دارای ترکیباتی از جمله ایزوتیوسیانات ها، فلاونوئیدها و اسیدهای فنلی با خاصیت آنتیاکسیدانی در برابر رادیکالهای آزاد است. اشعه UV نور خورشید، عامل اصلی ایجاد رادیکالهای آزاد در سلولهای پوستی است که منجر به پیری زودرس میشود.
اما آنتی اکسیدانهای موجود در عصاره برگ درخت مورینگا از آسیب رساندن رادیکالهای آزاد به سلولهای سالم پوست جلوگیری میکنند و پوست را شاداب و جوان نگه میدارد. همچنین این عصاره التهاب را کاهش داده و پوست تحریک شده را تسکین میدهد.
اثرات ترمیم زخم: دادهها نشان میدهد که عصاره برگ، پالپ و دانه مورینگا باعث افزایش سرعت التیام زخم، افزایش استحکام پوست جدید و کاهش ناحیه اسکار میشود. برگها منبع غنی از ویتامین A (در کلاژن سازی موثر است، عنصر حیاتی که پوست شما از آن ساخته شده است) و C (به ترمیم سلولهای آسیب دیده پوست کمک می کند و به مبارزه با علائم پیری کمک میکند)
روغن مورینگا کمک به کاهش احتمال ایجاد استارچ مارک در اثر بارداری یا دوران بلوغ و هنگام افزایش وزن ناگهانی وکمک به بهبود شکل ظاهری استارچ مارک های موجود.